Головна » 2017 » Листопад » 24 » РІЧНИЙ ЗВІТ ДИРЕКТОРА ШКОЛИ
16:18
РІЧНИЙ ЗВІТ ДИРЕКТОРА ШКОЛИ

РІЧНИЙ ЗВІТ

про діяльність Тиннянської ЗОШ І-ІІІ ст.

у 2016 - 2017 навчальному році

1. Загальна інформація про школу.

Школа є комунальною власністю Дунаєвецької селищної ради Хмельницької області.

За звітний період навчальний рік завершило 104 учні в 11 класах. У 2016-2017 навчальному році працювали 24 педагоги і 13 працівників з числа обслуговуючого персоналу. В 2011 році школа була атестована з достатнім рівнем освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти.

2. Кадрове забезпечення.

Загальна кількість педагогічних працівників Тиннянської ЗОШ І-ІІІст. за категоріями:

Всього працівників –24. З них:

  • спеціаліст вищої категорії – 11
  • спеціаліст першої категорії – 5
  • спеціаліст другої категорії – 1
  • спеціаліст– 2
  • молодший спеціаліст – 1
  • 9 тарифний розряд - 4
  • «учитель-методист» - 1
  • «старший учитель» -1

Протягом 2016-2017 навчального року курси підвищення кваліфікації пройшли 5 педагогів. Середнє тижневе навантаження педагогічних працівників по школі становило 18,1 години.

3. Основні напрями контрольно-аналітичної діяльності:

Основними напрямами контрольно-аналітичної діяльності у 2016-2017 н.р. були:

  • адаптація учнів 1,5, 10 класів дот навчання;
  • отримання інформації для педагогічного аналізу, проведення моніторингових досліджень, надання методичної допомоги педагогам ;
  • створення оптимальних умов для навчання та виховання учнів;
  • підготовка учнів до проходження ЗНО, ДПА;
  • організація профільного навчання учнів;
  • виконання плану внутрішнього контролю і узагальнення підсумкових матеріалів;
  • реалізація пріоритетних напрямів державної політики щодо розвитку освіти, основних законодавчих і нормативних документів;
  • -впровадження інноваційних технологій навчання;
  • робота закладу в міжатестаційний період

 

4. Методична робота.

Методична робота проводилася згідно з річним планом та планувалася на виконання наступних завдань:

- координація діяльності та управління методичними об’єднаннями;

- вивчення рівня кваліфікаційного забезпечення навчально-виховного процесу кадрами;

- проведення системи методичних заходів, спрямованих на розвиток творчих здібностей вчителів, виявлення перспективного педагогічного досвіду та участь в його вивченні;

- залучення педагогів до участі в конкурсах педагогічної майстерності;

У 2016-2017 навчальному році школа працювала над проблемою: «Впровадження новітніх технологій навчання та виховання», «Забезпечення умов для здобуття якісної загальної середньої освіти»

В 2016-2017 навчальному році в школі діяло 4 методичних об’єднання:

-МО початкових класів;

-МО суспільно-гуманітарного циклу;

-МО природничо-математичного циклу;

-МО класних керівників.

В межах єдиного методичного дня розглянуті питання нової нормативно-директивної документації, регулюючої процес навчання та виховання; теоретичний та технологічний аспекти шкільного моніторингу.

Педагоги школи активно залучаються до роботи у районних семінарах, засіданнях творчих та ініціативних груп, науково – практичних конференціях. 21 листопада 2016 року на базі школи було проведено районний семінар – практикум для вчителів української мови і літератури на тему: «Проблемно – дослідницька діяльність школярів на уроках української мови і літератури»

Проводяться співбесіди з учителями за проблемою, над якою вони працюють. Систематично поповнюється методична база навчальних кабінетів.

5. Учбова діяльність учнів.

  1. Протягом 2016-2017 навчального року робота педколективу була направлена на особисто-орієнтоване навчання і виховання школярів. Велика увага в школі приділяється охопленню дітей навчанням. На 1 вересня 2016 в перший клас прийнято 13 дітей. Школа була укомплектована педагогами і працювала відповідно до робочого навчального плану і в рамках чинного законодавства. Навчальний рік на «відмінно» закінчили учнів ( 8,7 %). Не оцінювались учні 1 класу. Якість знань склала 47,8%. 52% випускників класу продовжують навчання в 10-му класі. Кількість випускників 2016-2017 навчального року, що поступили у виші, склала 67%.

 

6. Робота з обдарованими дітьми

З метою виявлення здібних учнів, їх підтримки та залучення до наукової роботи, а також стимулювання самостійної роботи шко­лярів щодо вивчення окремих предметів відповідно до визначених шляхів розв’язання методичної проблеми школи, учні школи беруть активну участь у МАН. Осередок МАН у 2016-2017 н.р. налічував 11 членів - учнів 7-11 класів. На районний конкурс подавали 5 робіт, дві з яких зайняли призові місця:

Блаута Дмитро (учень 8 класу) -в секції «Історичне краєзнавство» - робота «Видатні українці нашої місцевості» - керівник Драч І.А.

Маркова Анастасія ( учениця 9 класу) - у секції «Історичне краєзнавство» - робота «Католицька громада с. Тинна» - керівник Сохатюк О.І.

 

Протягом 2016-2017 навчального року учні 1-11 класів брали участь в міжнародних конкурсах ім. П. Яцика, «Колосок осінній», «Колосок весняний», «Кенгуру»,«Лелека», «Соняшник» та предметних олімпіадах. У другому етапі Всеукраїнських предметних олімпіад учні школи зайняли одне друге та два третіх місця:

німецька мова - учениця 8 класу Чопова Вікторія - 2 місце,

географія – учениця 10 класу Марущак Тетяна - 3 місце

 

  1. Виховна і позакласна робота.

Виховання учнів в сучасній школі здійснюється в контексті національної загальнолюдської культури, охоплює весь навчально-виховний процес, ґрунтується на свободі вибору мети життєдіяльності та поєднує інтереси особистості, суспільства, держави і нації.

Особлива увага в навчальному році приділялась формуванню духовної культури школярів, розвитку внутрішньої свободи учнів, їх здатності до об’єктивної самооцінки і саморегуляції поведінки, до морального самовдосконалення,формуванню навичок самоврядування, соціальної активності і соціальної відповідальності у процесі громадської діяльності школярів.

В 2016-2017н.р. виховання учнів у школі здійснювалося в контексті національної і загальнолюдської культури. В основу виховної діяльності школи покладено програму «Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України», затвердженої Міністерством освіти і науки України ( наказ № 1243 від 31.10.2011).

Метою виховної роботи школи - є виховання свідомих громадян України, розвиток здібностей та обдарувань учнів, суспільних та власних інтересів, виховання громадянина з демократичним світоглядом і культурою, який не порушує прав і свобод людини, виховання в учнів свідомого ставлення до свого здоров’я, формування навичок та засад здорового способу життя.

В 2016 - 2017 навчальному році виховна робота в школі проводилася за такими напрямками: громадянське, патріотичне, трудове, художньо – естетичне, моральне, екологічне, формування здорового способу життя, сприяння творчому розвитку особистості, превентивне виховання.

Виконуючи основні завдання виховання учнів, педагогічний колектив використовує різноманітні форми й методи роботи: колективні творчі справи, проектну діяльність, години спілкування, бесіди, свята, зустрічі, екскурсії, конкурси, огляди, акції, виставки.

Пріоритетним напрямком роботи в 2016 - 2017 навчальному році було патріотичне виховання. Проведено заходи з метою виховання поваги до українського народу, формування громадянських і конституційних обов'язків.

Велику роль в патріотичному вихованні учнів відіграє наш шкільний музей, в якому зібрані матеріали становлення та розвитку нашого села і школи, цікаві експозиції про видатних людей, чия доля нерозривно пов’язана з Тинною.

Слід зазначити, що проведені протягом року заходи мали великий емоційний вплив і відіграли значну роль у вихованні патріотичних почуттів учнів.

З метою формування національної самосвідомості, виховання громадянина України, що шанує культурне надбання свого народу, проведено багато різноманітних конкурсів.

Розширювати уявлення про те, як краще діяти у життєвих ситуаціях, як знайти своє місце в житті, зрозуміти такі категорії, як «життєва позиція», «спосіб життя», «життєвий шлях», «життєві програми», «цілі і плани», «самовизначення в житті», допомагають уроки життя, нестандартні години тематичного спілкування, родинні свята та інші форми роботи. Проведені години тематичного спілкування «Ти посеред людей і люди навколо тебе», «Жити за законами людського спілкування», філософські столи допомагають дітям творити самих себе, виховувати характер, розум, почуття.

Справжніми святами стають презентації лідерів учнівського самоврядування і лідерів класів. Такі захисти підносять учнів, допомагають глибше пізнати себе, утвердитись у самоповазі. Відтак, дитина переходить до великих світоглядних питань: для чого я живу на світі? Що я залишу після себе? У чому сенс життя?

З досвіду практичної роботи напрошується висновок, що без самовиховання немає виховання. Виховання - це розвиток, а розвиток – це самоспостереження особистості. Виховання – це тільки тоді виховання, коли воно «само». Людина сама себе створює. І, врешті – решт, не стільки освіта, скільки виховання характеру, розуму, почуттів стає першочерговою потребою сьогодення.

В школі склалася система взаємодії і співпраці з громадськістю села. Центром цієї системи є Рада школи, яка визначає головні напрямки розвитку школи, координує та спрямовує роботу всіх ланок навчально-виховної роботи школи.

Всі напрямки виховання тісно пов’язані між собою і утворюють цілісну систему, яка забезпечує виховання всебічно розвиненої особистості – вільної, гуманної, духовно і творчо зрілої, фізично досконалої, громадянсько-відповідальної, ініціативної і активної, здатної до вирішення складних проблем, готової до самооцінки і самовиховання.

Василь Сухомлинський писав «Наш найважливіший педагогічний інструмент – це уміння глибоко поважати людську особистість у своєму вихованці. Ми цим інструментом маємо творити необхідну тонку річ: бажання бути добрим, стати сьогодні кращим, ніж учора. Це бажання не виникає саме по собі, його можна лише виховати».

 

Кожен педагог – невичерпне джерело енергії, яким живиться учнівський колектив. Адже не кожен може гарно вчитися, але кожна дитина може і хоче займатися улюбленою справою. І саме вчителі є тією опорою і підтримкою для своїх учнів, яка допомагає стати їм на ноги.

Досягнення учнів:

  • ІІ місце серед проектів учнівського самоврядування.
  • ІІІ місце в районному фестивалі театральних колективів.
  • ІІІ місце в районному конкурсі танцювальних колективів «Вихиляс».
  • Участь в огляді колективів художньої самодіяльності – два перших місця і одне друге.
  • Участь в районній волонтерські акції «Дорогою добра».
  • Участь у районному фестивалі «Молодь Дунаєвеччини обирає здоровя».

Загальношкільні заходи

  • Свято квітів «Квіти України».
  • «Козацькі забави».
  • Година спілкування «У лабіринтах етикету».
  • Святкова програма «Ой, хто Миколая любить».
  • Відкрита виховна година «Моя єдина Україна» (До Дня Соборності України).
  • Круглий стіл «Герої не вмирають…».
  • Вклоняємось доземно перед іменем твоїм, мамо».
  • Усний журнал «Берегині вкраїнського роду».
  • Тиждень європейської спадщини.
  • Святкова програма до Дня працівників сільського господарства.
  • Тематична зустріч для старшокласників «Добро і милосердя у твоєму житті».
  • Виховний захід «Ніхто не створений для війни»(До річниці виведення радянських військ з Афганістану).
  • Учнівська конференція «Екологія. Що стверджує наука?»

 

8. Правовиховна робота.

Протягом 2016-2017 н.р. було проведено ряд профілактичних заходів щодо попередження правопорушень неповнолітніми згідно програми превентивного виховання, а саме:

-Зустрічі з дільничним інспектором;

-Вивчення умов проживання дітей вдома з сімей, які перебувають у

скрутних умовах;

 

-Індивідуальні бесіди з учнями та батьками із проблемних сімей.

Адміністрацією, соціальним педагогом школи регулярно проводяться бесіди з учнями «групи ризику» і учнями, які попали в складні життєві умови.

В школі проводиться правовиховна цілеспрямована робота. Її підсумок – не допущено жодного серйозного правопорушення учнями школи.

9. Соціальний захист.

Соціальна підтримка дітей пільгової категорії проводиться згідно чинного законодавства. На початок навчального року були підготовлені списки учнів пільгових категорій. В школі 104учнів. З них:

 

малозабезпечені 8 сімей 12дітей

сім’ї переселенців 1 сім’я 2 дитини

діти учасників АТО 3 сім’ї 4 дитини

мами- одиначки 9 родин 12 дітей

виховують опікуни 1 родина 1 дитина

діти – інваліди 4 дитини

багатодітні родини 9 сімей 29 дітей

 

Ці діти постійно перебувають у центрі уваги адміністрації школи. За бюджетні кошти діти з малозабезпечених сімей та діти позбавлені батьківського піклування щоденно отримують безкоштовне гаряче харчування у шкільній їдальні .

10. Співпраця з батьками.

Педагогічний колектив ефективно співпрацює з батьківським колективом з метою створення найсприятливіших умов для самореалізації і розвитку школяра. Батьки є активними учасниками навчально – виховної роботи школи. Класні керівники тісно співробітничають з сім'ями своїх вихованців.

11. Управлінська діяльність.

Управління школою здійснюється відповідно до річного плану роботи школи, календарних планів вчителів і планів виховної роботи класних керівників. Така система планування, що відпрацьована у школі і заснована на взаємодії всіх ланок, підрозділів та учасників навчально-виховного процесу, забезпечує координацію їх діяльності, єдність вимог, контролю та взаємоконтролю в процесі роботи, сприяє досягненню ефективності та вдосконаленню навчально – виховного процесу й забезпечує планомірний розвиток школи.

Більшість рішень приймаються на основі обліку думки колективу і інтересів справи, створюється такий мікроклімат, коли успіхи кожного сприймаються позитивно, ініціатива і самостійність підтримується, повноваження делегуються. Дирекція школи в своїй роботі із співробітниками дотримується партнерського стилю керівництва. Основними формами спілкування є наради, індивідуальні бесіди, інформування.

Аналіз результатів внутрішкільного контролю знаходить відображення у рішеннях педагогічної ради школи, відповідних наказах по навчальному закладу.

 

 

 

 

Категорія: ПРОЗОРІСТЬ ТА ІНФОРМАЦІЙНА ДОСТУПНІСТЬ | Переглядів: 386 | Додав: SimafoR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 18
Друзі сайту



Крилаті вислови
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0